Verschil tussen autosport- en kartkleding

Pro-Racing Nieuws

Verschil tussen autosport- en kartkledingEen veelgehoorde vraag vanuit onze klanten is wat nu precies het verschil is tussen kleding en helmen geschikt voor de autosport en kleding/helmen geschikt voor de kartsport. Een logische vraag, want er zit immers een behoorlijk prijsverschil tussen deze twee soorten.

Autosportkleding
Het grootste verschil is dat alle kleding die een coureur in de autosport draagt brandvertragend moet zijn en doorgaans is gemaakt van Nomex of een combinatie hiervan. Nomex is een vezel met een ongeëvenaarde bestendigheid tegen hitte en vlammen welke niet smelt of ontbrand wanneer het in contact komt met vuur. Dit geeft de coureur in kwestie de tijd om het voertuig te verlaten in het geval van een incident. Alle kleding die een autosportcoureur draagt moet voorzien zijn van een FIA 8856-2000 of FIA 8856-2018 keuring.

Kartkleding
Voor de kleding van een kartcoureur is geen sprake van brandvertragende eigenschappen. De kans op brand is sowieso bij een kart kleiner dan bij een auto, en daarnaast kan de coureur de kart eenvoudig verlaten bij een incident. Aangezien het mogelijk is dat de coureur in contact komt met het asfalt is één van de eisen van een CIK FIA Level 2 gekeurd kartoverall dat deze hier enige bescherming tegen biedt. De functie van de rest van de kartkleding is het bieden van bescherming/comfort en werkt prestatie-verhogend, maar behalve dat de schoenen de enkels moeten beschermen zijn hier verder geen eisen of keuringen aan verbonden.

Autosporthelm / karthelm
Bij de helmen zit het verschil in de voering; helmen geschikt voor de autosport moeten voorzien zijn van een brandvertragende binnenvoering en een kevlar kinband met dubbel-D sluiting. Helmen in de kartsport mogen daarentegen voorzien zijn van een synthetische binnenvoering en de kinband hoeft niet brandvertragend te zijn.