Beste relatie,

Allereerst danken wij u hartelijk voor uw aankoop bij Pro-Racing.
Wij hopen dat u veel raceplezier zult beleven van de aangeschafte artikelen, met hopelijk een podiumplaats als bekroning van uw inspanningen!

U kunt er gerust vanuit gaan dat de artikelen die u heeft aangeschaft van topkwaliteit zijn, maar ondanks dit is een juiste verzorging van de producten noodzakelijk om de kwaliteit te behouden en de levensduur te maximaliseren. Zodoende informeren wij u in op deze pagina over de diverse behandelmethoden welke u kunt toepassen.

Onderhoudstips

 1. WASVOORSCHRIFT NOMEX (BRANDVERTRAGEND) ONDERGOED EN OVERALLS
 2. SPECIALE ONDERHOUDSMIDDELEN VOOR NOMEX ONDERGOED EN OVERALLS
 3. WASVOORSCHRIFT KARTOVERALLS
 4. ONDERHOUD SCHOENEN EN HANDSCHOENEN
 5. ONDERHOUD HELM
 6. RECLAME OP RACEOVERALLS MET FIA 8856-2000 HOMOLOGATIE
 7. RECLAME OP RACEOVERALLS MET FIA 8856-2018 HOMOLOGATIE

1. WASVOORSCHRIFT NOMEX (BRANDVERTRAGEND) ONDERGOED EN OVERALLS

Overzicht mogelijke aanwezige waslabelsDe wijze waarop u uw brandvertragende Nomex ondergoed of Nomex overall moet behandelen is altijd terug te vinden in het waslabel. Zo zijn er overalls welke enkel door de stomerij gereinigd mogen worden ("Dry Clean"), maar ook overalls die enkel gewassen mogen worden. Zodoende is het van groot belang om altijd het waslabel te bekijken alvorens u actie onderneemt.

Bekijk hier de PDF met een overzicht van mogelijke aanwezige waslabels.

In het geval dat uw ondergoed of uw overall gewassen mag worden doet u dit als volgt:

 • Keer het overall binnenstebuiten (ondergoed niet)
 • Sluit indien aanwezig alle ritsen en klittenbandsluitingen
 • Stop het overall / ondergoed in een waszak
 • Kies verkort programma op uw wasmachine
 • Temperatuur 30 graden (of volg waslabel)
 • Voeg speciaal Nomex wasmiddel toe (anders een kleine hoeveelheid normaal wasmiddel) of eventueel een X-Cool Recharge*
 • Voeg absoluut GEEN WASVERZACHTER toe
 • Laat het overall / ondergoed na het wassen drogen op een koele en goed geventileerde plaats

Het overall / ondergoed mag NIET IN DE DROGER

*) X-Cool is een chemische product waarmee de stoffen van bepaalde overalls en ondergoed zijn geïmpregneerd. X-Cool bestaat uit microcapsules met een actief bestanddeel dat vrijkomt wanneer er een bepaalde temperatuur wordt bereikt. De werkzame stof bestaat uit een essentie van menthol en draagt bij tot het verlagen van de lichaamstemperatuur van de coureur en het verplaatsen van de hete lucht moleculen van de huid buiten het overall. Het werkzame bestanddeel komt geleidelijk vrij waardoor het effect gegarandeerd is voor langere tijd, zelfs na veelvuldig wassen. Voor het geval dat het effect na verloop van tijd toch afneemt is er een speciale X-Cool Recharge verkrijgbaar. Deze Recharge wordt toegepast als een wasmiddel in de wasmachine en is goed voor een overall of een complete set ondergoed.

+ Terug naar boven


2. SPECIALE ONDERHOUDSMIDDELEN VOOR NOMEX ONDERGOED EN OVERALLS

Alle brandvertragende racekleding is gemaakt van Nomex of een afgeleide daarvan. Deze technische stof heeft geweldige brandvertragende eigenschappen, maar dient wel met beleid onderhouden te worden. Het merk Molecule Sports heeft een speciale lijn onderhoudsmiddelen op de markt gebracht voor Nomex, te weten;

 • Wash: wasmiddel voor Nomex en andere technische stoffen voor gebruik in een normale wasmachine
 • Protector: helpt vuil, olie, vet en andere vlekken af te weren
 • Spot Cleaner: reiniger voor hardnekkige vlekken op Nomex en andere technische stoffen
 • Refresh: 'deodorant' voor overalls, schoenen, handschoenen en onderkleding

Het assortiment van Molecule Sports is zowel in onze winkel als via onze webshop verkrijgbaar.

+ Terug naar boven


3. WASVOORSCHRIFT KARTOVERALLS

Het basisprincipe voor het wassen van een kartoverall is gelijk aan die van een Nomex overall, met als enige wijziging dat het toevoegen van een geringe hoeveelheid wasverzachter toegestaan is. Mocht u geen waszak gebruiken raden wij aan het kartoverall niet binnenstebuiten te keren i.v.m. slijtage aan de voering.

+ Terug naar boven


4. ONDERHOUD SCHOENEN EN HANDSCHOENEN

Zowel voor kart- als autosportschoenen is het van belang deze alvorens ze in gebruik worden genomen in te spuiten met een vuil- en vochtafstotende impregnatie, speciaal voor gevoelige materialen. Dit geldt ook voor de volledig lederen schoenen. Wij adviseren deze behandeling regelmatig te herhalen om zo uw schoenen zo lang mogelijk in goede conditie te houden.
Mochten uw schoenen onverhoopt toch vuil worden kan het vuil worden afgenomen met een in lauw water gedepte zachte doek. Middels deppen en zacht wrijven is het meeste vuil eenvoudig te verwijderen. Mocht het vuil toch dusdanig hardnekkig zijn raden wij aan een actief reinigingsschuim te gebruiken en dit gedurende een korte tijd in te laten werken. Afnemen met een zachte droge doek moet doorgaans voldoende zijn om de schoenen weer in goede conditie terug te brengen.
Na het schoonmaken moeten de schoenen opnieuw worden geïmpregneerd.

Handschoenen mogen over het algemeen enkel met de hand gewassen worden, met uitzondering van enkele types die in de machine mogen. Wanneer het waslabel aangeeft dat de handschoenen in de machine gewassen kunnen worden doet u dit op dezelfde wijze als het overall.

Schoenen en handschoenen tussendoor even 'opfrissen'? Gebruik dan de Refresh van Molecule Sports.

+ Terug naar boven


5. ONDERHOUD HELM

Ook de auto- en kartsport helmen hebben ondanks de vaak beperkte reinigingsmogelijkheden toch enig onderhoud nodig. Zo is het bijvoorbeeld funest voor een helm om deze direct na gebruik op te bergen in een helmtas. De voering kan op deze manier niet goed drogen en zal zodoende door de aanwezige bacteriën op den duur gaan stinken. Om dit tegen te gaan kunt u de helm ca. 1 dag in een goed geventileerde, koele en droge ruimte laten opdrogen, bij voorkeur op z’n kop in de helmtas of op een nekband zodat eventueel vallen wordt voorkomen. Nog beter is het gebruik van een speciale helmdroger welke in diverse varianten te verkrijgen zijn.

Wanneer het vizier van de helm erg vies is geworden kan deze na demontage worden afgespoeld met lauw water en een druppeltje afwasmiddel. Daarna afdrogen met een schone pluisvrije (thee)doek. Om het beslaan van het vizier te verminderen kunt u na bovenstaande behandeling een anti-fog spray aanbrengen. De (gespoten) buitenschaal kan worden afgenomen met een vochtige doek, en na loop van tijd kunt u deze reinigen met een speciaal onderhoudsmiddel of een beetje auto wax. (let op: geen auto wax gebruiken op matte helmen!)

Het merk Molecule Sports heeft een speciale lijn onderhoudsmiddelen op de markt gebracht voor helmen en vizieren, te weten;

 • Cleaner and Polish: reinigt en beschermt de buitenzijde van de helm
 • Refresh: zorgt voor een frisse binnenvoering van de helm
 • Rain Repel: voorkomt aanhechting van water en andere vloeistoffen aan de buitenzijde van het vizier
 • Anti-Fog: voorkomt het beslaan van het vizier

Het assortiment van Molecule Sports is zowel in onze winkel als via onze webshop verkrijgbaar.

+ Terug naar boven


6. RECLAME OP RACEOVERALLS MET FIA 8856-2000 HOMOLOGATIE

Een FIA 8856-2000 gehomologeerd raceoverall bestaat uit 2 of 3 lagen Nomex. Nomex is het brandvertragende materiaal wat de coureur beschermt in het geval van brand. Om deze bescherming in stand te houden mogen de lagen Nomex niet aangetast worden. Wilt u reclame aan brengen is dit mogelijk op de volgende manieren;

Direct op het overall drukken:

De nieuwste techniek om reclame aan te brengen is bedrukken. Middels een speciale elastische en brandvertragende folie worden de logo’s op het overall geperst. Het grote voordeel van deze techniek is dat er geen borduurprogramma’s aan te pas komen, wat een flinke kostenbesparing oplevert. Daarnaast is de bedrukking dusdanig dun dat het draagcomfort niet achteruit gaat. Ten opzichte van de andere technieken is deze techniek ook het snelste te realiseren, vaak binnen 1 week.
Ook het bedrukken van ondergoed en teamkleding behoort tot de mogelijkheden.

Het bedrukken kunnen wij voor u verzorgen, informeer naar de mogelijkheden.

Direct op het overall borduren:

Wanneer de reclame direct op het overall geborduurd wordt mag dit enkel op de buitenste laag Nomex. Dit alles dient te gebeuren met Nomex garen. Over het algemeen wordt dit enkel af-fabriek gedaan aangezien het erg lastig is om het overall achteraf nog uit elkaar te halen. U dient dit dan tijdens het bestellen van het overall aan te geven.

Met een geborduurde badge:

Wanneer u een kant-en-klaar overall heeft gekocht en achteraf alsnog geborduurde reclame wilt aanbrengen doet u dit middels een badge. Deze badge dient gemaakt te worden van Nomex garen. De badge mag daarna met een enkele stiknaad, eveneens van Nomex garen, op het overall bevestigd worden. Deze enkele stiknaad mag door alle lagen van het Nomex heen.

Aangezien er in Nederland vrijwel geen borduurbedrijven zijn welke met Nomex garen werken kunnen wij voor u de badges verzorgen bij een van onze overall-fabrikanten.

+ Terug naar boven


7. RECLAME OP RACEOVERALLS MET FIA 8856-2018 HOMOLOGATIE

Overalls voorzien van een FIA 8856-2018 homologatie mogen enkel af-fabriek of bij een door de fabrikant aangesteld servicepunt worden voorzien van reclame. Daarnaast moet er bij het overall een FIA document overlegd kunnen worden waar de aanpassingen in staan omschreven.

Voor meer informatie over het aanbrengen van reclame op overalls met FIA 8856-2018 verzoeken wij u contact met ons op te nemen.

+ Terug naar boven


Wanneer u bovenstaande tips hanteert heeft u jarenlang plezier van uw spullen.
Rest ons nog u heel veel plezierige maar vooral veilige racekilometers toe te wensen!